Et nytt samlingspunkt for byen
Når man besøker Verket i dag, er det vanskelig å tro at dette har vært et avstengt og lukket område. På det meste var det 800arbeidsplasser på papirfabrikken M. Peterson & Søn, et lukket industrisamfunn med Moss by på utsiden. Mange syntes det var vanskelig at det ærverdige industriområdet skulle transformeres til boliger og næringseiendom av Höegh Eiendom. Den lokale stoltheten for området stod sterkt i Moss. Ønsket fra både kommune og utbygger var tydelig: Her skal vi bygge en ny bydel som gjør Verket til et samlingspunkt for alle.
Ubegrunnet frykt
Höegh Eiendom tok fatt på utviklingen med visshet om risiko for kritikk fra lokalbefolkningen. Ifølge Jan Erik Kristiansen, direktør Forretningsområde Moss, førte dette til en viktig beslutning:
– Gjennom hele prosessen har vi hatt enorm respekt forstedets historie, som strekker seg tilbake til 1500-tallet. Man kan ikke påstå at det er typisk for mossinger å ønske endring velkommen, vi mennesker liker jo gjerne ting som de er. Derfor var det viktig for oss å ta hensyn til lokalbefolkningen og lokalhistorien når vi gikk i gang med prosjektet. Vi ønsker jo at Verket blir en bydel som er gjenkjennelig og verdsatt av de som bor her. Derfor måtte vi bevare så mye av den fantastiske identiteten og historien som mulig, forteller han.
Frykten mange hadde for at bygningsmassen på industritomten skulle rives i sin helhet var heldigvis ubegrunnet. Mange har nok blitt positivt overrasket over hvor stor del som faktisk har blitt bevart, ombrukt og integrert i nye Verket. Höegh Eiendom har strukket seg langt for å få til et møte mellom det gamle og det nye Moss. Det er dette som gjør Verket unikt, sett opp mot andre prosjekter som er realisert i andre byer de senere årene.
Betydning av lokaltilhørighet
– Når man bygger nytt, kan det være fort gjort å glemme historien. På Verket har ønsket vært det motsatte. Det har vi fått til med bygg som M:6, hvor vi renoverte den gamle papirfabrikken fremfor å rive og bygge nytt. Resultatet vil jeg påstå er et av de kuleste kontorlokalene i Norge, og bygget har blitt belønnet med Moss bys pris for god byggeskikk, forteller Jan Erik Kristiansen.
I dag er Verket en bydel som bærer med seg områdets industrihistorie med stolthet. Historien kombineres med fremtiden, noe som vises i møtet mellom det verneverdige og ny arkitektur, i variasjonen i teksturer og farger, i sammensmeltningen av ombruk, bevaring og modernisering.
– Våre ambisjoner for Verket er store. Vi ønsker å skape en bydel som brukes av alle, som gir nytt liv til Moss, og som på sikt kan styrke byens identitet og attraktivitet. Vi er stolte av det vi har fått til, og veldig takknemlige for den varme mottakelsen Verket i Moss har fått fra tilreisende, og enda viktigere, fra mossingene selv, avslutter Jan Erik Kristiansen.