Det er ingen spåkuler på kontoret til Höegh Eiendom i Papirhuset på Verket, men det er fullt av ildsjeler og lokalpatrioter som tar beslutninger med kjærlighet til bydelen hver eneste dag, som ser at den største utviklingsjobben ligger foran oss og at fremtiden for Verket gir god grunn til optimisme.
Vi har så vidt begynt
For ikke mange år siden var Verket preget av å være et inngjerdet område som omkranset en cellulosefabrikk og det var derfor utenkelig å se barn oppholde seg her. I dag er det en selvfølge å se både skolebarn som leker i parken og på lekeplassene og barnehager på tur innimellom de historiske bygningene. De små innbyggerne vil vokse opp sammen med Verket og være med å forme plassen. Ambisjonen med Verket er nemlig at det aldri skal bli helt ferdig, men utvikle seg sammen med menneskene som lever livene sine her.
I årene som har gått siden revitaliseringen av bydelen startet, har mye bra skjedd. Samtidig er det lagt store planer for fremtiden og Höegh Eiendom er villig til å strekke seg langt for at de skal bli realisert.
En viktig milepæl i den videre utviklingen av Verket er fjerning av jernbanetraseen som i dag deler området i to. Den vil transformeres i 2030 for å gi plass til gang- og sykkelvei. Dette vil åpne bydelen enda mer mot fjorden og folkeparken Rabben, og en ny epoke i utviklingen av Verket kan ta fart.
Bærekraft i fremtiden
Bærekraft vil være førende for utviklingen videre.
– Vi ser med udelt optimisme på fremtiden til Verket. Og ikke minst hva som kommer til å guide beslutningene våre fremover. Det som er sikkert er at vi skal være fremoverlente, høre på de som oppholder seg her og alltid se etter gode, bærekraftige løsninger, sier Line Røseth Karlsen, bærekraftsansvarlig i Höegh Eiendom.
Et område med selvforsynt og bærekraftig energi
Höegh Eiendom er i gang med et svært spennende prosjekt etter at en konseptutredning med støtte fra Enova ble ferdigstilt i 2020. Sammen med Statkraft er det inngått en intensjonsavtale om å utvikle en energisentral med en sjøvannsvarmepumpe for å gjøre Verket selvforsynt med termisk energi. Dette varmepumpeanlegget vil være kilde til både varme og kjøling. I utredningen anbefales det at energisentralen tilknyttes omliggende fjernvarmenett i Moss for økt fleksibilitet og forsyningssikkerhet, og at varmepumpeanlegget dimensjoneres slik at det også kan eksporteres både varme og kjøling fra Verket til øvrige deler av Moss sentrum.
Höegh Eiendom utreder også muligheten for å etablere solceller på takflater på Verket, og vurderer mulighet for å innføre grønne leieavtaler ved installasjon av solceller.
Et godt sted å bo, jobbe og besøke
Innen 2040 har Höegh Eiendom et uttalt mål om 6000 boende og 2000 arbeidsplasser på Verket. Og på et tidspunkt vil de viktigste formgiverne til Verket ikke lenger være Höegh Eiendom, men mossingene. Det er de som kommer til å videreutvikle og forme Verket i fremtiden.
– Vi har kommet langt, men er ikke i mål ennå! Ambisjonene er store, og bare fantasien setter grenser for hva vi kan oppnå når vi fortsetter arbeidet med å skape fremtidens løsninger sammen, avslutter Jan Erik Kristiansen, direktør Forretningsområde Moss.
Ingen kjenner fremtiden på Verket. Men at den er spennende, og preget av innovasjoner, bærekraft og menneskene som befinner seg her, det er helt sikkert.