LUKK
ForsidenBoNæringKulturTilbud og opplevelserHva skjerAktueltOm VerketKontakt

Fra skepsis til stolthet – en ny bydel i Moss blir til

I kanalen som forbinder Mossesundet med Værlebukta har skipene kommet langveisfra siden grunnleggelsen av Moss Jernverk i 1704. Da papirfabrikken til M. Peterson & Søn ble nedlagt i 2012 ble det blikk stille på det tidligere industriområdet. Et drøyt tiår senere åpnes Hotel Riviera på den samme tomten. Har Moss grunn til å håpe på at både menneskene og båttrafikken vil komme tilbake til denne delen av byen?

Hva er Moss uten papirfabrikken til M. Peterson & Søn?

Da Moss fikk bystatus i 1720 var det allerede lagt planer for jernverksindustri i byen. M. Peterson & Søn startet papirfabrikken på Verket i 1875 som ble en hjørnesteinsbedrift. Her var det aktivitet frem til nedleggelsen i 2012. Dette tvang frem et behov for nytenkning. Hva skulle det bli i industriparken som hadde vært stengt for allmennheten? 

Da Höegh Eiendom kjøpte hele papirfabrikken til M. Peterson & Søn med tilhørende skog og eiendommer i 2006, var det både skepsis og optimisme å spore i den lokale debatten. Höegh Eiendoms investering i Moss var et av selskapets største noensinne, og med dette fulgte det ambisjoner om å utvikle et område med mer enn boliger og næringseiendom. Höegh Eiendom ønsket å sette Verket og Moss på kartet ved å skape en ny bydel med hotell, et boblende kulturliv, matopplevelser, og byrom som oppleves som åpne og inkluderende. Og en egen bystrand, da. Eller en riviera, om du vil. M. Peterson & Søn hadde en evigvarende leiekontrakt på Verket, men da de gikk konkurs i april 2012 startet arbeidet med å bygge bydelen på nytt.

Foto: Lars-Ingar Bragvin Andresen

En ny riviera i nabolaget

På samme måte som bydelen, som nå heter Verket, representerer noe nytt for byen Moss, er det like åpenbart at Hotel Riviera er noe ganske annet enn de typiske kurs- og konferansehotellene. Det nye hotellet åpnet i 2023 og ligger ytterst på Verket med strand og bypark rett utenfor. Interiøret er inspirert av den tradisjonelle europeiske rivieraen og Miami. Dette er ifølge general manager på hotellet, Petter Wilhelmsen, ikke tilfeldig.

– På Hotel Riviera vil vi tilby noe man aldri har sett før, i hvert fall ikke i Norge. Basert på responsen fra gjestene, så virker det som vi har klart å skape en opplevelse av noe helt annerledes, en pause fra det hverdagslige, en overraskelse du ikke visste at du trengte. Det finnes ingen fjordhotell som ligner på Hotel Riviera, forteller han.

Interiøret har en lys palett og er gjennomført i alt fra restauranten til rommene. Møterommene har fått navn etter nordmenns feriefavoritter, som blant andre Saint-Tropez og Miami. Sammen skaper interiøret og detaljene en helhet som får deg til å glemme at du er i Moss. Hotel Riviera strekker strikken så langt i sin utførelse, at mange har vært spente på mottakelsen, spesielt hos sine egne, de ofte jordnære mossingene.

– Vi ønsket å utfordre den lokale janteloven litt. Tørre litt mer. Derfor er det ekstra hyggelig å se at en stor andel lokale gjester har funnet veien hit allerede, at de er nysgjerrige på hotellet og unner seg en «staycation» på vårt hotell. Å være turist i egen by kan være ganske fint, sier Petter Wilhelmsen.

Rivierafølelsen midt på vinteren

Ved første øyekast vil nok de fleste tenke at Hotel Riviera er en typisk sommerdestinasjon, men har skal det være aktivitet hele året. Hit skal du kunne komme når som helst og få følelsen av å være vesentlig lenger syd enn Moss. For å lykkes med dette er det blant annet en stor spaavdeling i toppetasjen med innendørs- og utendørsbasseng, og palmer på uteområdet til restauranten. På hotellets tak er det plassert et enormt skilt med teksten «Riviera», godt synlig for alle gjestene. 

Nå går hotellet inn i sin første vintersesong, men skal vi tro Petter, virker det lovende.

– Etter en sommer med mye oppmerksomhet hvor vi nøt godt av nyhetens interesse, er det veldig betryggende å se at særlig næringslivet har fortsatt å ta hotellet i bruk utover høsten. Her skal man få rivierafølelsen året rundt, og jeg tror nettopp det er nøkkelen til å sikre besøk også i vinterhalvåret, forteller han.

Ikke nødvendigvis motsetninger

Turisme og bærekraft er vanskelig å kombinere, men nettopp derfor har det vært en ambisjon å få til dette på Verket. Selv om området har en rik industrihistorie er det ikke en følelse av turistindustri på Hotel Riviera, men opplevelsen av kortreist, bærekraftig turisme. Jennifer Lamson er bærekraftansvarlig i Höegh Eiendom, og har vært en del av teamet som har utforsket alle muligheter rundt hvordan Hotel Riviera skal bli en destinasjon man kan besøke med god samvittighet.

– Hotel Riviera skal ikke bare imponere i det ytre, det man lett får øye på. Ambisjonen vår har vært å skape et hotell som er like imponerende i sin tekniske utførelse. Vi ønsket å skape et energieffektivt hotell, et hotell som ivaretar den bevisste borgers behov for å skape så lite miljøavtrykk som mulig.

Videre forteller Jennifer om miljøsertifiseringen Höegh Eiendom har brukt og resultatet dette har gitt:

– Vi har strukket oss langt, og aktivt brukt miljøsertifiseringen BREEAM NOR med høyeste energikarakter, grønn A. Det har vi klart ved å sørge for en god bygningskropp, og energiløsninger med varmepumpe og gjenvinning av varme fra spillvann. Hotel Riviera oppnådde BREEAM NOR «Very Good», som betyr at hotellet har ekstra gode kvaliteter, som godt inneklima og lavere klimagassutslipp, sier Jennifer Lamson. Se denne videoen hvor Jennifer forteller mer om vårt bærekraftsarbeid.

Foto: Petra Björstad

Bærekraftig turisme har en adresse

Etter pandemien hadde man kanskje ventet å se at vi nordmenn endret reisevanene våre, men det virker ikke å være tilfellet. Nordmenns reiselyst synes å være større enn noensinne, men hvor bærekraftig er det egentlig? 

– Alle trenger avkobling, en ferie for å lade batteriene, skape minner og nye erfaringer sammen med andre. Vi skal ikke ha dårlig samvittighet for det, men jeg tror vi alle kan se på forbrukervanene våre og se om det er noe vi kan gjøre for å redusere vår påvirkning på klimaet. Et slikt valg er kanskje å velge den aller nærmeste rivieraen neste gang du trenger en opplevelse litt utenom det vanlige? Bærekraftig turisme har en ny adresse – på Verket i Moss. Velkommen til Hotel Riviera, avslutter Petter Wilhelmsen.

Annet aktuelt

Åge & Sambandet-konsert utsolgt på rekordtid – suksessen for Moss sin nye konsertarena fortsetter

Rabben, Moss sin nye utendørs konsertarena, har blitt en populær destinasjon for kultur- og musikkarrangementer. Nylig ble Åge & Sambandet konserten utsolgt på rekordtid. Lokalbefolkningen i Moss og mange tilreisende kan se frem til en uforglemmelig kveld når det legendariske bandet inntar byen og avholder en av sine aller siste avskjedskonserter.

Les mer

Ikke bare ambisjoner og festtaler, men viktig hverdagsinkludering

Før var Verket et lukket og inngjerdet industriområde hvor allmennheten ikke hadde adgang. Höegh Eiendoms mål har alltid vært å gjøre området tilgjengelig for alle. Uansett alder eller økonomisk situasjon, om du ønsker å bosette deg her eller bare gå en tur langs strandlinja. Det er en beslutning som forplikter.

Les mer

Ny innovasjon og utvikling for Verket

Etter en vellykket åpning av Verket, med spirende mat- og kulturliv, en bydel som fylles opp med tilbud og aktiviteter og et næringsliv som opplever vekst, så er det grunn til å stoppe opp og spørre seg; hva er det neste som skal skje her?

Les mer

Felleskap og identitet gjennom mat og kultur

Verket skal ikke bare være en bydel hvor det er kort avstand til aktiviteter og nøkkelfunksjoner du trenger i hverdagen. Det skal også være en bydel hvor arkitektur og bærekraftprinsipper preger hele prosjektet. Verket skal også være en bydel som tør mer, som tar plass, og som kanskje til og med er litt bråkete innimellom! Når det kommer til mat og kultur så har Verket allerede bitt godt fra seg.

Les mer

Vekst og ny næringsvirksomhet i Moss

Det har vært industri på Verket i Moss siden 1704. Papirfabrikken M. Peterson & Søn slukket lyset og la ned virksomheten sin i 2012, og med det var mer enn 300 år med industrihistorie over. Etter en lang utviklingsperiode, skapes det nå på nytt liv og ny næringsvirksomhet i den historiske bydelen i Moss.

Les mer

Gjerdene er tatt ned- alle er invitert

Verket i Moss har alltid vært avstengt med høye gjerder, frem til dette ble åpnet for alle for 10 år siden. Etter transformasjonen fra industri til bydel med boliger, næring og kulturliv er gjerdene nå fjernet. Dette området med moderne boliger kunne lett blitt et område forbeholdt de få. Men boligutbygger Höegh Eiendom har hatt mål om å skape et samlingspunkt som leverer på ambisjoner om sosial bærekraft: Verket skulle bli en bydel for opplevelse og rekreasjon for folk fra alle lag i samfunnet.

Les mer

Nytt liv på Verket

Byen Moss vokste frem i munningen til Mosseelva. Her har det vært industri helt tilbake på 1500-tallet. Nå er Verket et område som har forvandlet seg fra industri til moderne boliger og næringsliv, med et hotell med inspirasjon fra verdens rivieraer og et parkanlegg hvor hele byen er velkommen. Men er veksten og utviklingen i denne bydelen noe som kan skape stolthet?

Les mer

Kanonsommer på Verket!

Sommeren 2023 er nå historie, men det ble en for minnebøkene. Det har blitt gjennomført rekordmange arrangementer for store og små.

Les mer